Scoala a aparut din nevoia de forta de munca calificata, in zona si in special pentru uzina „Industria Sarmei”. Datorita acestui fapt, incepand cu anul 1923 se pun bazele unei scoli de pregatire a ucenicilor in meseriile de care aveau nevoie atunci: cizmar, vanzator, croitor, frizer, dulgher, mecanic și strungar.
In anul 1927 la cererea conducerii de atunci a uzinei, datorita si rezultatelor bune obtinute cu ucenicii, Ministerul Instructiei, Directia de Invatamant Profesional prin Ordinul 75613 a recunoscut scoala ca unitate independenta.
Foto – Anul 1938, prima clasă de curs a Școlii de Ucenici din Câmpia Turzii, astăzi Policlinica Veche (subsol) str. Vasile Goldiș. O perioadă importantă de timp aici a funcționat si Tipografia ISCT. Generații de meseriași din fabrică au fost pregătiți în această sală de curs.
In iulie 1931 scoala a trecut sub tutela Ministerului Muncii prin Ordinul 29536. Incepand cu anul scolar 1948 – 1949 „Scoala Profesionala” trece sub indrumarea si controlul Ministerului Metalurgiei. Pana in decembrie 1950, scoala a functionat in incinta intreprinderii, apoi s-a deschis spre folosinta actuala cladire.
La sfarsitul anului scolar 1951 – 1952 s-a inregistrat prima promotie masiva de muncitori calificati.
In anul 1955, scoala ajunge sub tutela Ministerului Metalurgiei si constructiilor de Masini pana in anul 1966, an in care scoala profesionala se transforma in „Grup Scolar” in cadrul caruia functiona scoala profesionala, scoala de maistrii, curs de zi si seral, cu durata de pregatire de doi ani.
Anul scolar 1972 – 1973 aduce o noua premiera. In conformitate cu Planul de scolarizare, aprobat de Ministerul Metalurgiei, Departamentul Invatamantului, s-a infiintat „Liceul Industrial”
La început condițiile materiale create scolii erau modeste, orele de curs se țineau in sala de mese a unei clădiri aflate pe locul unde astăzi exista poarta I a uzinei, iar cazarea ucenicilor era într-o clădire din interiorul fabricii. Instruirea practica se realiza in secțiile fabricii.
In anul 1955, scoala ajunge sub tutela Ministerului Metalurgiei si constructiilor de Masini pana in anul 1966, an in care scoala profesionala se transforma in „Grup Scolar” in cadrul caruia functiona scoala profesionala, scoala de maistrii, curs de zi si seral, cu durata de pregatire de doi ani.
Învățământul tehnic din Câmpia Turzii are o tradiție îndelungată – peste 95 de ani de învățământ profesional și tehnic, cu realizări deosebite în ceea ce privește pregătirea elevilor și a specialiștilor, prin învățământul liceal de zi și seral, școala profesională, școala postliceală și de maiștri.
Instruirea practica a viitorilor muncitori calificați se făcea de către un personal alcătuit din ingineri, tehnicieni, desenatori la materiile de specialitate si de un inițiator pentru disciplinele: romana, geografie, istorie. Funcționarea era asigurata exclusiv de „Industria Sârmei” si de aceea școala profesionala a funcționat timp de patru ani ca o anexa a scolii comunale din Campia Turzii.
Din toamna anului 1990 şcoala a funcţionat sub titulatura de “Grup Şcolar Industrial Metalurgic “.
Actuala titulatură – “Colegiul Tehnic Victor Ungureanu”, a fost aprobată de M.E.N. cu Ordinul 4565 din 19.09.2000.
Actuala denumire a colegiului este datorată inginerului Victor Ungureanu, personalitate tehnică și culturală a orașului CÂMPIA TURZII care a trăit între anii 1899 și 1956. Între anii 1945 – 1948 a fost chiar director al acestei școli.
Mai multe informații despre personalitatea domului inginer Victor Ungureanu aici :
Ing. Victor Ungureanu – personalitate tehnică și culturală – Colegiu Tehnic „Victor Ungureanu ” Câmpia Turzii (wordpress.com)
ING. VICTOR UNGUREAN
1889 - 1956
© Copyright 2022 Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu” Câmpia Turzii - All Rights Reserved